Waarom maken mensen ruzie?

Mensen kunnen met elkaar lachen maar mensen kunnen ook ruzie maken met elkaar. Ruzie kan door vele dingen komen zoals een welbekende oorzaak ‘stress’ bijvoorbeeld. Vele redenen van de meeste ruzies zijn ook jaloezie, relatieproblemen, geldproblemen, communicatieproblemen, opstapelingen, tijd, het huwelijk, tijd en verwachtingen.

 

Wat is ruzie eigenlijk?

Een goede vraag. Wat is ruzie precies? Wanneer kan je zeggen dat een discussie echt is uitgelopen tot een ruzie? Dit moment is soms moeilijk te bepalen. Waarom dit soms moeilijk te bepalen is is omdat in een serieuze confrontatie kan er een conflict ontstaan doordat iemand iets zegt of een handeling doet wat niet goed overkomt bij de ander, en die handelt vaak uit emoties terug. Op dit moment kan een discussie uitlopen tot een ruzie. Vaak is dit onnodig. Het heeft ook te maken met de controle die je hebt over jezelf.

Voordelen en nadelen ruzie

Voordelen:

Grenzen aangeven

Ruzie maken is nooit leuk. Soms is een flinke confrontatie nodig om duidelijk je grenzen aan te geven bijvoorbeeld. Mensen maken vaker een verkeerde inschatting van wat er werkelijk wordt bedoeld als iemand iets aangeeft. Sommige mensen zijn geneigd om andere mensen hun grenzen op te zoeken. Dit kan verschillende redenen hebben. In bijna elke soort relatie is het mens-eigen om de grenzen af en op te zoeken van de ander, bewust of onbewust, zo leren mensen elkaar vaak ook het beste kennen. Mensen hebben een overlevingsmechanisme van nature en daar zit ook onze vechtersmentaliteit bij. Door je innerlijke vechtersmentaliteit geef je bewust of onbewust duidelijk je grenzen aan.

Het kan ego versterken

Doordat een persoon duidelijker zijn/haar grenzen durft aan te geven omdat hij/zij bijvoorbeeld niet bang is voor een confrontatie, kan dit een strelend effect hebben op zijn/haar ego. Het wordt een probleem als iemand ruzie uit gaat lokken om zijn eigen ego te versterken. Ruzie uitlokken is nooit positief. Daarom is controle hebben over jezelf heel belangrijk.

De waarheid

Zoals er eerder werd aangegeven is ruzie maken nooit leuk. Daarentegen kan door een confrontatie of een ruzie bepaalde mensen hun echte gezicht laten zien. Een persoon kan hier erg van schrikken, maar die persoon kan hierdoor wel weten met wie hij of zij te maken heeft. Een voorbeeld hiervan is als iemand altijd respectvol is geweest naar de ander en tijdens confrontaties het respect verliest. Dit kan op talloze manieren. Door bijvoorbeelden de ander te kleineren, te schande maken, onderuithalen, respectloos praten door te schelden of door kwaad te spreken over een ander.

Nadelen

Verbittering

Teveel confrontaties, discussies en ruzies zijn niet goed voor een mens. Hier kan je erg verbitterd door raken. Verbitterd komt van het woord bitter. Als iemand verbitterd is dan lijkt het alsof diegene vaak vol met haat en woede zit. Een kenmerk van een verbitterd persoon is dat ze veel kunnen klagen. Dit doen ze vaak zonder dat ze het door hebben. Ze hebben een kort lontje en worden snel boos of geïrriteerd.

Afstand

Een nadeel van ruziemaken is ook dat er een grotere afstand kan komen tussen mensen. De afstand kan komen doordat mensen zich gekwetst kunnen voelen, niet gehoord of niet gewaardeerd.

Het kan ego teveel versterken

Ruzie kan goed zijn tot zekere hoogte. Teveel ruzie is heel erg slecht voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Het is ook niet goed voor de mensen om je heen. Het kan een negatieve spiraal ontwikkelen waar je in terecht kan komen en mensen mee kan trekken. Door ruzie uit te lokken met andere kan je andere in onzekerheid of schaamte brengen en dat kan voor een ander erg kwetsend zijn. Hierom is het erg belangrijk om na te denken hoe je reageert als iemand je grens overschrijdt. De makkelijkste manier is om hetzelfde terug te doen of erger. De kunst is om controle te hebben over jezelf en overzicht over de situatie. Zodra je je hier van bewust bent is het veel makkelijker om op een manier te reageren waar je later misschien geen spijt van krijgt.

Onzekerheid

Soms kan iemand zich ongehoord voelen door meerdere mensen en dit kan onzekerheid creëren. Iemand kan het gevoel hebben dat hij/zij zich altijd maar moet bewijzen overal. Dit kan mentaal erg vermoeiend zijn. Daarom is de manier hoe je naar dingen kijkt ook heel belangrijk. Dit beïnvloedt ook je emoties en de manier hoe je reageert op andere.

Traumas

Een van de ergste nadelen van ruzies kan zijn traumas. Een trauma kan iemand oplopen doordat er veel ruzie in die persoon’s leven is geweest. Dit kan persoonlijk zijn, dit kan ook vanuit een thuissituatie komen, een andere omgeving zoals school en zo zijn er nog een paar voorbeelden. Een trauma is is wanneer iemand iets meemaakt waardoor deze persoon een langere periode blijft hangen in een gevoel van eenzaamheid, woede en/of angst. De situatie is voor die persoon schokkend, pijnlijk en/of ongewoon geweest. Een trauma kan je zien als een litteken op je ziel.

Hoe communiceer je in een ruzie?

Er zijn vaak veel dubbele emoties die iemand kan ervaren tijdens het ruziemaken. Je houdt van iemand maar diegene haalt het bloed onder je nagels vandaan. Dat is het gevoel wat je hebt. Of je houdt zoveel van jezelf en kan het niet toelaten dat iemand over je grens gaat. En nu? Wat doe je? Hoe maak je iemand duidelijk dat je een gevoel hebt over iets en dit duidelijk wilt aangeven? Het is lastig als er van alles fout gaat tijdens het communiceren. Daarom is communiceren echt heel erg belangrijk. Zo weet je ook precies wat een ander wel en niet leuk vind. Als de communicatie goed is en iemand probeert nog steeds je grens op te zoeken dan kan je hier agressief en boos op reageren. Dit is namelijk heel makkelijk. Maar diegene staat eerder met een bek vol tanden als je het goede voorbeeld geeft. Hier zijn veel voorbeelden van. Èèn voorbeeld is als iemand tegen zijn buurman zegt dat zij in een relatie zit en geen liefdesbrieven meer door de brievenbus wilt. De buurman accepteert het antwoord niet en stuurt naar haar werk een bos bloemen met een kaartje. Voor de buurman kan het heel onschuldig zijn, maar zij kan zich er erg depressief en onmachtig voelen. Dit zijn lastige situaties om je grenzen aan te geven zonder dat het verkeerd opgevat wordt, als iemand dichtbij je staat.

Daarom is het belangrijk respect te hebben voor elkaar in een gesprek. Respect hebben betekent dus dat je geen gemene of kwetsende dingen zegt. Door respect te hebben begrijpen mensen elkaar meer en kan iedereen elkaar in elkaars waarde laten. Het is ook belangrijk om elkaar uit te laten praten. Hierdoor hoor je echt wat iemand bedoelt en zo kan je ook meer rekening houden met elkaar. Naar elkaar luisteren is iets wat veel mensen denken te doen, maar eigenlijk niet doen. Mensen horen elkaar vaak wel maar ze luisteren niet altijd. Het is belangrijk om de luisteren naar wat een ander zegt. Op deze manier kan je met elkaar een echt gesprek voeren met duidelijke punten en vragen zonder dat het hoeft te escaleren naar een ruzie. Door te luisteren geef je iemand ook een gevoel van waardering.

Ruimte voor waardering moet er ook kunnen zijn in normale communicatie. In een gesprek hoeft iedereen het niet met elkaar eens te zijn, maar het is belangrijk om elkaar in elkaars waarde te laten. Zo kan je ook beter voor jezelf kijken wat en wie je in je leven wilt zonder dat dit met woede en haat gepaard gaat.

Het is belangrijk dat je rustig kan blijven. Als je niet kan en je weet het van jezelf dat is het beter om rustig te worden en het gesprek een andere keer voort te zetten. Zo voorkom je ook dat het uit de hand loopt. Op deze manier kan je ook beter de controle hebben over de situatie.

Waar komt de ruzie vandaan?

Ruzie komt vaak omdat er opstapeling van irritatie zijn of iemand is over een ander zijn/haar grens gegaan. Ruzie kan door vele redenen komen. Als het zo ver is dat er ruzie ontstaat en dit wil je eigenlijk niet. Het is dan belangrijk om naar de kern van het probleem te gaan. Elkaar de schuld geven van bepaalde dingen is geen oplossing. Soms kan je beginnen door eerst je eigen fout te erkennen en dan aan te geven waar dit vandaan kwam op een hele rustige manier. De juiste woorden vinden kan soms ook heel lastig zijn omdat je wilt die persoon niet kwetsen of dat het verkeerd overkomt. Daarom is het belangrijk om goed na te denken in allerlei situaties. Respect is een belangrijke factor in het gesprek. Als je echt met respect praat naar de ander dan dwing je dat automatisch ook een beetje af van de persoon tegenover jou. Er zijn vele gevallen dat communiceren tijdens ruzie heel lastig is of helemaal niet mogelijk is zelfs. Op dit soort momenten wordt de communicatie vaak uitgesteld. Dit kan vaak een voordeel hebben omdat de emoties niet meer zo hoog oplopen. Als de emoties niet hoog oplopen tijdens een gesprek is het veel makkelijker om dingen uit de lucht te halen.