• Wat is een verslaving?

  • Hoe weet je of je verslaafd bent?

  • Geestelijke verslaving 

  • Lichamelijke verslaving

  • De meest voorkomende verslaving in Nederland

  • Wat doen als je iemand wilt helpen die verslaafd?

Wat is verslaving?

Er word gesproken van een verslaving als je steeds de behoefte hebt om het middel te gebruiken. Er is geen zelfcontrole meer bij het gebruiken van dat middel. 

Hoe weet je of je verslaafd bent?

Iedereen heeft wel een hobby. Een hobby is iets waarvan je gaat ontspannen of juist inspannen in je vrije tijd. Zoals sporten, dansen of liggen op de bank. Veel mensen houden ook wel van een beetje ontspanning in hun vrije tijd. Hierbij kan er gedacht worden aan een drankje of het gebruik van drugs. Iemand merkt aan zichzelf dat die verslaafd raakt als er lichamelijke klachten en psychische klachten krijgt. Ook kan het als iemand ineens veel schulden heeft of al zijn eigendommen verkoopt. 

Lichamelijke verslaving

Als we het hebben over lichamelijke verslaving hebben we het over dat je lichaam afhankelijk is van een bepaald middel. Zodra je dit middel niet gebruikt kan je ziekteverschijnselen krijgen zoals koorts, misselijkheid, slapeloosheid, geen eetlust en hoofdpijn. Als dit gebeurt betekent dat je lichaam protesteert.

Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen

Geestelijke verslaving

De meest voorkomende verslaving in Nederland; 

De meest voorkomende verslaving in Nederland is waarschijnlijk alcoholverslaving. Alcoholverslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Nog één van de meest voorkomende verslavingen is de verslaving van nicotine. 

Nadelen verslaving

Het is belangrijk om bij een verslaving om in te zien dat het een process is. Het is dus belangrijk om op tijd hulp te zoeken als dit mogelijk is. Als iemand verslaafd is kan niet alleen de persoon zelf er erg last van hebben maar ook de omgeving van de persoon met een verslaving. Iemand die verslaafd is heeft de neiging om geld te lenen van zijn of haar naaste. De familie en vrienden kunnen erg lijden door dat ze iemand achteruit zien gaan om wie ze geven. Als een persoon verslaafd is, heeft deze persoon niet door dat diegene echt verslaafd is of begint te worden. Toegeven is vaak ook heel lastig, in het begin. Het moment van besef komt vaak als er een opmerking wordt gemaakt vanuit de buitenwereld of omgeving van deze persoon. 

Het is ook makkelijker om alles te verliezen als iemand steeds dieper in een verslaving raakt. Dit kan door verschillende factoren komen. Bijvoorbeeld door stress, verdriet, afleiding of door zijn of haar vriendenkring. 

Wat te doen als iemand die ik ken leid onder een verslaving?

Een verslaving kan heel lang verborgen blijven. Een verslaving kan langer verborgen blijven bij een persoon die welvarend, amicaal, sociaal is en werk heeft. Toch na een tijd kan je zien dat iemand steeds meer achteruit gaat als een persoon die dichtbij hem of haar staat. Het is toch moeilijk om iemand te helpen met dit probleem van buiten af. Uiteindelijk moet degene die verslaafd is het probleem zelf oplossen. Als vriend(in), partner, collega, buren of familielid is het hartverscheurend om te zien hoe iemand zijn eigen leven kapot maakt. Ondanks een naaste zich machteloos kan voelen bij dit soort situaties, is het toch wel mogelijk om de persoon te helpen van zijn of haar verslaving af te komen. Door middel van communiceren kan je iemand helpen om in te zien dat hij of zij een probleem heeft. Dit zijn een paar manieren hoe je dit probleem bespreekbaar kan proberen te maken:

  • Zodra je ziet dat je naaste een probleem heeft met een verslaving probeer dit zo snel mogelijk te benoemen. De persoon gaat het niet leuk vinden om te horen maar probeer altijd open te staan en hem of haar aan te horen. Hierbij kan je ook duidelijk maken dat je dit benoemt niet zodat diegene zich slecht voelt maar omdat je om hem of haar geeft. 
  • Het gesprek kan je beter aangaan als deze persoon nuchter is. Als die persoon onder invloed is dan gaat het vaak het ene oor in, het andere oor uit.
  • De persoon met de verslaving kan vaak problemen hebben of onopgeloste zaken. Het kan geen kwaad om af en toe te helpen met bijvoorbeeld brieven ordenen. Help deze persoon niet door geld te lenen of door problemen voor deze persoon op te lossen. De reden hiervoor is zodat de persoon zijn eigen consequenties ervaart. 
  • Het is comfortabeler voor de persoon als het praten over problemen genormaliseerd worden. Dit betekent niet dat het een goede reden is voor de verslaving. Verslaving blijft een probleem. 
  • Bij het helpen van iemand die verslaafd is kan je vaak aan jezelf twijfelen. Doe dit vooral niet! Denk eraan, jij bent niet het probleem als helpende hand! Daarom is het goed om voor jezelf te bepalen wanneer het genoeg is. Het is ook belangrijk om jezelf te beschermen. 
  • Op het moment dat je echt iemand wilt bijstaan bij het helpen van de verslaving is het handig om wat informatie te hebben over de verslaving zelf. Om begrip te kunnen tonen moet je meer weten over het middel dat gebruikt wordt of wat de verslaving precies is.
  • Probeer hulpverlening bespreekbaar te maken en te kijken wat in hand bereik is. Verslaafd zijn is een groot probleem, van de verslaving af komen is daarom ook erg zwaar voor de persoon die verslaafd is. Het is nog zwaarder omdat deze persoon er alleen doorheen moet.
  • Het kan lastig zijn voor de persoon die verslaafd is om zich aan te melden. Er zijn manieren om de persoon die verslaafd is te motiveren. Er bestaan allerlei speciale behandelingen. Een persoon die verslaafd is kan de behandeling helemaal alleen doen als hij of zij dit wilt, maar er zijn ook behandelingen waarbij de naaste erg betrokken worden bij het herstelproces.